De “Beekmin“  is van kunstenaar Elisabeth Varga. Het is in opdracht gemaakt van het waterschap en ook in eigendom en onderhoud van het waterschap. Reden was afsluiting werken/project Regge in 1998.

Sinds 1993 heeft het waterschap een regeling voor de kunsttoepassing zowel op kwaliteitsgebied ( bij renovatie en uitbreiding van rioolwaterzuiveringsinstallaties) als voor grote werken op het gebied van de kwantiteit ( zoals de Regge, herstel beken Enschede Zuid etc.). Ter afsluiting van de werken aan de Regge is in 1998 het beeld ‘beekmin’ van Elisabeth Varga geplaatst.

Materiaal

Het beeld is gemaakt van corten staal. Dit staal heeft de eigenschap om zich te bedekken met een beschermende laag oxiden, waardoor het niet verder roest. Het beeld staat op een sokkel van 2.20m hoog, op de landtong tussen stuw Archem in de Regge en de vistrap. Het beeld is van afstand zichtbaar.

Varga, Hendrika Elisabeth (1948-2011)

Elisabeth Varga

Elisabeth Varga werd geboren als tweede van vier kinderen uit een Hongaarse vader en een Nederlandse moeder. Na een moeilijke jeugd koos ze in 1976 uiteindelijk voor een kunstzinnige opleiding en bezocht de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen (1976-1977) en volgde de internationale zomeracademie van de Schule des Sehens in Salzburg (1978). Op aanraden van Paul Grégoire vervolgde Varga haar opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1978-1982), waar ze les kreeg van onder anderen Grégoire, Eric Claus, Cor Hund en Theresia van der Pant. Varga was geen hakker, ze maakte haar beelden en kleinplastiek graag in klei, gips en brons. Ze heeft meerdere sculpturen gemaakt in staal. Werk van Varga bevindt zich o.a. in Teylers Museum, Haarlem; British Museum, Londen; Koninklijk Penningkabinet, Stockholm; bij de overheid, bedrijven en particulieren.

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.