Boomspiegels en Banken

Datering: 2000
Omschrijving: De 20 kunstwerken van Nederlands bekende kunstenaars, Petra Hartman  en Ruud Jan kokke staan aan de laan naar het Palthebos en het Museum, naast de Grote Kerk, en bestaan uit 10 boomspiegels en 10 banken.  Het ontwerp van deze kunstwerken is ter gelegenheid van de reconstructie van het dorpsplein en park gemaakt. Het idee van deze spiegels is volgens Ruud Jan ontstaan door de spiegels die op de kappen van vrouwen in oude klederdrachten zaten. Ze zijn bijna op dezelfde manier van een afstand zichtbaar. Het idee van de banken komt van het Hervormd Jeugdgebouw met haar rondingen op iedere hoek op het dak. Het nadeel van de spiegels  is dat door vervuiling die daar kan optreden, door bijvoorbeeld stof,  roetdeeltjes afkomstig van verkeer, zout afkomstig van bijvoorbeeld gladheidsbestrijding het onstaan van corrosie (roestvorming) op de loer ligt.

De geëtste tekeningen verbeelden historische elementen maar ontlenen ook haar kracht aan het samenspel met de andere vormgevende onderdelen van het plein (het straatmeubilair, de kerk, de wegen, bebouwing, en openbaar groen. De inspiratie hiervoor zijn afbeeldingen afkomstig van het museum in Nieuwleusen. De foto’s die hiervoor gebruikt zijn, zijn helaas niet meer te vinden. Omdat bij sommige afbeeldingen de titel niet helemaal klopt. Het kunstwerk is opgebouwd uit 5 x 2 RVS 316 platen met een geëtste tekening en wordt gedragen door thermisch verzonken buizen. In eerste instantie zouden ze aan bomen worden gemonteerd, maar is gekozen voor een paal.

Man en vrouw

Het concept ontwerp van de boomspiegels komt van Ruud Jan Kokke en de spiegels zijn geëtst door Petra. Het kunstwerk is dus eigenlijk gemaakt door 2 kunstenaars. Ruud Jan Kokke en Petra Hartman.  Maar wat niet vermeld wordt en het juist mooi maakt is dat beiden een relatie hebben en nog steeds partners zijn. Man en vrouw ( gezin) hebben beiden aan het project gewerkt. Een samenwerking die je maar zelden tegenkomt in de kunstwereld. Dit belangrijke feit en gegeven wordt nergens in enige correspondentie of teksten die door instanties of organisaties gebruikt worden opgenomen. Je ziet alleen dat ze alles kopiëren van andere zonder te checken. Vooral een organisatie als de beeldbank hoort dit te doen.  Zo ontstaan verhalen die niet kloppen. Daarom is het ook verrassend dat daar 10 speciale ontworpen banken staan, die niemand benoemd. En gemaakt door Ruud Jan Kokke. Deze banken zijn geïnspireerd op de kerk.. Je kun het zien in de film. 20 kunstwerken naast het museum???

Petra Hartmans

Opleiding: Academie voor beeldende Kunsten Arnhem. Werkgebieden: schilderkunst, beeldhouwkunst, toegepaste kunst o.a. sieraden, tasobjecten, Interieur. Petra Hartman is bekend om haar schilderijen met veelal kleurexplosies van bloemen

Haar sieraden glimmen en glinsteren, zijn glanzend van kleur en hebben zonderlinge vormen. Petra Hartman maakt accessoires: kettingen, armbanden, broches, handtassen en hoeden. Het werk van Petra Hartman valt niet in woorden te omschrijven. Woorden raken haar kunstwerken niet. Ze zijn niet levendig of fantasierijk genoeg om haar werk te beschrijven. De beste manier is om het zelf te zien, aan te raken en te ervaren.”

Ruud Jan Kokke

Rudolfus Johannes Hedricus Maria Kokke is een Nederlandse vormgever die zijn carrière begon in de jaren tachtig. Hij is vooral bekend om zijn vernieuwende objecten, meubels, interieurs en ontwerpen voor de openbare ruimte. Hij ontving meerdere nominaties en prijzen. Het werk van Ruud-Jan werd nationaal en internationaal meerdere malen bekroond. Enkele van zijn ontwerpen staan tentoongesteld in het Museum of Modern Art in New York, Museum Boymans van Beuningen (Rotterdam), het Stedelijk Museum te Amsterdam en het Museum für Angewandte Kunst in Keulen. Kokke richt zich, naast het ontwerpen van meubels, ook op architectonische en interieurprojecten in o.a. scholen, overheidsgebouwen en in de openbare ruimte.

 

Ed van der Post

 

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.