Religieuze kunst of niet?

Voor de hervormde kerk in Oudleusen staat het kunstwerk ‘De gevleugelde stier’ van Heleen Levano die zich volgens de korte beschrijvingen op diverse sites heeft laten inspireren door de omgeving. Ik denk dat de omgeving voornamelijk de kerk is. Want de gevleugelde stier staat ook symbool voor de Evangelist Lukas. Er zijn meerdere afbeeldingen hiervan. Zo staat, er een op de gevel van Abbey van St. Justina in Padua, Italië..  Maar waarom Lucas?

Evangelisten

Zo word Matteus afgebeeld als gevleugelde mens (ook wel engel), Markus als gevleugelde leeuw en Johannes als gevleugelde adelaar of arend.  De keuze die ze maakte heeft misschien te maken met het feit dat Lukas naast de patroonheilige van artsen ook die van beeldhouwers is.  De herkomst van deze vier evangelisten als vier wezens gaat terug op oude oosterse mythen; daarin fungeren zij als bewakers van de vier zuilen waarop de wereld is gegrondvest. In alle symboliek heeft de stier de betekenis van lichamelijke en voortbrengende kracht.

Blijkbaar heeft Heleen Levano  ook iets van haar zelf erin gelegd omdat Lucas ook patroonheilige van schilders is en beeldhouwers. Ik heb het haar gevraagd, helaas nog geen antwoord.

De oorsprong

In het kader van het gemeentelijk kunstbeleid is door de gemeenteraad in zijn vergadering van 14 Februari 1989, nummer 6016, besloten om een kunstopdracht te verstrekken aan de beeldende kunstenaar mevrouw Heleen Levano te Broek in Waterland ten behoeve van de gemeenschap Oudleusen.  Het door de locatie geïnspireerde kunstwerk dragen wij symbolisch over aan de gemeenschap Oudleusen.

Heleen Levano werd op 5 december 1941 in Utrecht geboren. Heleen Levano volgde een opleiding  aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam bij professor Esser en professor Gregoir. Atelier 63 bij Wessel Cozijn. Zij werkt voornamelijk in brons en naast beelden maakt Levano eveneens penningen. Helaas geen contact of recente foto’s.

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.