5 mensen

Een kring van mensen, die elkaar bij de hand houden in een vloeiende lijn. De mensen zijn uitgebeeld vanaf hun middel, zodat het lijkt of ze in het water staan. Hiermee wordt de eeuwige strijd van Ommen tegen het water aangegeven en het stromen van de Vecht. Het stromen van de Vecht door Ommen duidt op het eeuwig doorgaan in de tijd en op beweging in plaats van stil blijven staan. De Vecht vormt tevens een schakel tussen heden en verleden. Van oorsprong was Ommen een doorwaadbare plaats in de Vecht.

Het vasthouden van de handen toont de saamhorigheid van de mensen. Ook tijdens de branden die Ommen in vroeger jaren gekend heeft.
De verbondenheid van mens en water is karakteristiek voor Ommen. Het open stuk staat voor: er kan altijd nog iemand bij. De bekende gastvrijheid van Ommen.

De kring van vijf mensen’  is onderdeel van een beeldengroep die in 1988 in opdracht van de gemeente Ommen is gemaakt als blijvende herinnering aan het verkrijgen van de stadsrechten 750 jaar geleden. In het kader van deze 750 jaar stadsrechten (1248-1998) zijn er een aantal beelden door het gemeentebestuur aan de bevolking van Ommen aangeboden. De historie van Ommen is door kunstenares Iris Le Rütte verbeeld in de vorm van drie beelden.

Iris M. Le Rütte  

Iris M. Le Rütte (Eindhoven 1960), beeldhouwster te Amsterdam

De realisatie van die beeldengroep is door een adviescommissie begeleid. Deze adviescommissie bestond uit de heer Gerhardt Fliehe Boesschoten, gemeentelijk kunstadviseur van Kunst en Cultuur Overijssel, de heer Albert Jansen, voormalig hoofd van de afdeling Welzijn en Cultuur van de gemeente Ommen, de heer Henk Pierik, voormalig wethouder van de gemeente Ommen en mevrouw Joke van Davenhorst namens het Comité Ommen 750

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.