De Put
Locatie : De Stokte Dalfsen (nabij Frankenweg)
Kunstenaar: Marlies ter Steege. .
In de omgeving van de Frankenweg zijn in de beginjaren zestig resten van een Frankische nederzetting gevonden. Marlies heeft zich laten inspireren door een bronzen beeldje van de Romeinse god Mercurius dat in het gebied gevonden werd.
Het kunstwerk bestaat uit een enigszins taps toelopende betonnen put van 1,4 meter diep met op het maaiveld een betonnen deksel dat met een stalen scharnier aan de put is bevestigd. De afmetingen van het kunstwerk zijn: 5 meter lang en 2,5 meter breed.
In de bodem van de put is een stalen rooster aangebracht, dat de vleugels van de goden Mercurius en Wodan (valknut – dit wordt daarom ook wel de Odins- of Wodansknoop genoemd.) symboliseert. Het regenwater in de put wordt d.m.v. een buizenstelsel afgevoerd.
Het informatiebordje van kunstwerk “De Put” is geplaatst op een oude Bentheimer zandsteen.
Marlies ter Steege (25) uit Wierden is de ontwerpster van het eerste kunstwerk voor het Kunst langs de Vecht-project. Het ontwerp De Put is door de kunstcommissie ( Dalfsen) beoordeeld als beste ontwerp voor de locatie de Stokte – Frankenweg. Marlies was toen Windesheimstudente, helaas kan ik niets meer van het vernemen. In ieder geval is ze geen kunstenaar geworden. Door een samenwerking met Hogeschool Windesheim aan te gaan kon de gemeente Dalfsen tegen een aantrekkelijke prijs goede kunst kopen. Hiervoor was de begeleidende docent verantwoordelijk om dat deze erop toe zag of de ontwerpen aan de kwalificaties van goede kunst zouden voldoen.