“Kunstenares” is Celine Roesthuis

Gemeente Dalfsen wilde een kunstwerk plaatsen tijdens de officiële opening van het Nieuwe stadhuis (2008-
maar het werd een schaalmodel) . De gemeente Dalfsen had een overeenkomst gesloten voor het ontwerpen van kunstwerken voor het project Kunst Langs de Vecht met het de Hogeschool Windesheim. Het doel van dit project is om bepaalde plekken te kenmerken met kunstwerken die de historie van de locatie verbeelden.

Het orgineel zal begin 2009 geplaatst worden aan de Vecht.

De Historische Kring Dalfsen heeft de locaties geïnventariseerd. Celine en haar studiegenoten kregen de opdracht om voor de Vechtdijk een kunstwerk te maken. Het onderwerp van deze locatie was ‘Hannekemaaiers en Kiepkerels’. De mensen die vroeger uit Duitsland langs de Vecht trokken om gras te maaien werden de Hannekemaaiers genoemd. De Kiepkerels kwamen ook vanuit het oosten om producten te verkopen die zij meedroegen in een mand (kiep).

De gemeentelijke Kunstcommissie adviseerde het college van burgemeester en wethouders om het ontwerp van Celine aan te kopen. In overleg met een raadsdelegatie werd besloten om een schaalmodel van het kunstwerk tijdens de opening van het gemeentehuis aan te bieden. Bij dit besluit werd de kanttekening gemaakt om te zijner tijd te bezien of het een mooie plek bij het gemeentehuis of in het Waterfront kan krijgen.

Uitleg Kunstenaar

De titel ‘Gedreven door het water, ontvangen op het land’ (twaalf meter lang en van roestvrijstaal ) is door Celine als volgt toegelicht: “Gedreven door het water: De Hannekemaaiers (Duitse seizoenarbeiders) en Kiepkerels (Noord-Duitse marskramers) trokken langs en over de rivier. Zij overnachten en rusten o.a. in Dalfsen. Het kunstwerk verbeeldt de mensfiguren als stromend water. Water dat voorbij stroomt, zoals ook het komen en gaan van mensen in onze tijd, de toeristen en bezoekers. Je ziet het beeld pas in zijn geheel als je zelf ook voorbij het beeld loopt. De figuren zijn als zwoegende figuren neergezet, als gevolg van de zware tocht die werd ondernomen. Helaas is zij niet verder gegaan in de kunst en werkt nu als team manager bij Post.nl in Den haag. Wel verder stroomafwaarts gegaan met de golven van het leven mee.

https://youtu.be/n1SPspy8gT8

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.