Klimrek 2003

Locatie: Bruinleeuwstraat/Raadhuisstraat dalfsen

Kunstenaar:  Maarten janssen

Safe art

Het klimrek was oorspronkelijk een van de sculpturen uit een serie die zij tijdens een expositie (Each connected to others all edited frequently #2 ) in de voormalige atoomschuilkelder  (2003) onder het gemeentehuis van Dalfsen hielden. Een kale ondergrondse ruimte van beton, zonder daglicht, met blootliggende leidingen. De expositieruimte heten toen  Safe art en was sinds 1995 daar gehuisvest  Het tentoongestelde werk is een selectie uit de serie ‘geschreven beelden’. De serie ‘geschreven beelden’ bestaat uit kunstwerken (zoals een tuinhek, een slaapzak. ) voor in de openbare ruimte, die gemaakt zijn in tekst.

Volgens de kunstenaars was het hun werkwijze om zich te richten op het maken en plaatsen van beelden in de openbare ruimte. Voor het realiseren, presenteren en documenteren van hun beelden maakten ze gebruik van verschillende disciplines binnen de beeldende kunsten. Met behulp van taal, fotografie en film ontleende ze stukjes werkelijkheid uit de realiteit om ideeën en beelden een plek
te kunnen geven.

Maarten

De gedachten achter het klimrek om mensen (kinderen) bewust te laten worden over de verwachting die zij hebben bij het zien van iets en uiteindelijk de werkelijkheid hiervan. Van ver lijkt het op het beeld van een klimrek, maar van dichtbij is het iets anders. En naarmate je dichter bij komt veranderd dit ook weer. De perspectief waarin je iets ziet bepaald de functie. Is het een speeltuig of iets anders?

Foutje

Het klimrek viel op bij de Gemeente en heeft het aangekocht om het te behouden voor de toekomst. Na de verbouwing van het stadhuis heeft het klimrek een plaats gekregen waar de waarde en de kunstzinnige functie van het klimrek tot zijn recht komt. Hoewel 50 meter verderop, bij de speeltuin het een andere functie zou hebben gehad en zijn doel ruimschoots had kunnen uitoefenen. Aan de andere kant wanneer maak je van een kunstwerk een speeltoestel? Een speeltoestel vraagt andere regels en wetgeving. 

close

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.