Le couple / Het Koppel geplaatst 2005

Locatie:  Polhaarweg Dalfsen

De Kunstenaar Fons Bemelmans

Alphons Willem Bernhard Johannes Bemelmans is een Nederlandse kunstenaar, vooral bekend als beeldhouwer. Hij is ook werkzaam als edelsmid, kunstschilder, graficus en penningkunstenaar. Fons Bemelmans is geboren 1938  te Maastricht en volgde de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht bij de leraar Fons Paanakker. Dat was een gelukkige keuze, hij viel daar op door zijn aanleg, gedrevenheid en originaliteit en won er verschillende aanmoedigingsprijzen mee. Vanuit zijn gedrevenheid wilde hij zich verder bekwamen via buitenlandse opleidingen. Het werd een studie aan de kunstacademie te Keulen die mogelijk werd toen hij enkele beurzen kon verwerven. Daar werden andere technieken onderwezen, waaronder die uit de Etruskische tijd. Hij deed dat onder hoede van Professor Elisabeth Treskow. In die tijd maakte hij sieraden en plastisch werk.

Al snel vond Fons het werken op de kleine schaal te beperkt en legde zich vervolgens toe op beeldhouwkunst onder de bezielende leiding van Professor Ludwig Gies. Toen hij zijn opleiding in Keulen met goed gevolg had afgerond, kreeg hij een beurs om in Milaan te studeren aan het alom gerespecteerde instituut Accademia di belle Arti di Brera. Daar doceerde onder meer de toen al bekende trekpleister Marino Marini. Hij koos echter Luciano Minguzzi, de maker van de bronzen deuren van de Dom in Milaan, die werd zijn Italiaanse leermeester.

Het ontstaan van het kunstwerk

In de dorpen werd kunst in het begin van deze eeuw in de openbare ruimte gerealiseerd volgens de prioriteitenlijst. Voor de artistieke kwaliteit in Dalfsen gelden toen als richtlijn de kunstwerken Het Koppel, Leeuwen en Noli Me Tangere. Dus het koppel is duidelijk een refentie van de Gemeente Dalfsen,  Omdat een opdrachtverlening vaak veel tijd vraagt wordt in die planperiode ook gekozen voor de aankoop van bestaande kunst. De realisatie van kunst loopt daarom via de volgende twee sporen. Aankoop van kunst door het verlenen van een opdracht of aankoop van bestaande kunst. Er werd toen voor het laatste gekozen.

Het proces

Voor de beelden in Polhaar en de Oranjewijk zal ongeveer een bedrag van € 87.500,00 worden onttrokken. Het budget wordt gevoed door € 0,70 per verkochte vierkante meter bouwgrond voor woonwijken en bedrijfsterreinen.  Dhr. Jan Bongarts voorzitter van Kunstcommissie Dalfsen en vanuit de Gemeente de heer Albert Jansen waren de verantwoordelijke. De commissie is tijdelijk uitgebreid met Bert-Renee Brinkman en Leni Barendregt, e.a. (namens vrienden van Dalfsen) Door de beeldbouwtentoonstelling “Boulevard des Sculptures” 2004 in Den Haag kwamen ze de kunstenaar Fons Bemelmans op het spoor. De commissie is toen naar Eijsden in Limburg afgereisd om het werk aan huis in zijn tuin te bezichtigen. Via de gesprekken met de culturele wethouder en de buurtbewoners die bij hem op bezoek kwamen is een schetsmodel gemaakt, waarna het beeld uiteindelijk is gerealiseerd. De bewoners en de wethouder zijn dus een aantal keren bij hen op bezoek geweest. Het is niet zo dat de bewoners en de wethouder een model in gedachten hadden. Wel het onderwerp “man en vrouw” omdat deze ook vaker terug komen in zijn werk.  Le Couple was een uitbreiding van zijn bestaande modellen. Het kunstwerk bestaat uit twee verschillende helften van gezichten die samen een hoofd vormen en de kleur bruinzwart met hier en daar een lichte opleving. Het kunstwerk met een hoogte van 125 cm staat op een hardstenen sokkel van eveneens 125 cm en is gesitueerd op een lichte glooiing. Het is van hardsteen en weegt circa 1.300 kg. Het specifieke aan het koppel was dat de kunstenaar van plan was om er 5 stuks van te maken. Er is toen duidelijk afgesproken dat er minimaal 100 km tussen de andere beelden moest zijn. In het geval van het Koppel is de samenwerking tussen de wijk en de Gemeente optimaal geweest. Er was dan ook geen negatief geluid te horen.

Het gedicht wat er hangt is geplaatst nadat de dichter…. hiervoor toestemming heeft gevraagd. Dus het is niet in opdracht van de kunstenaar. Dichters doen dit blijkbaar vaker.

Het koppel

Hemel waait ons door de kop.
Wederhelfden, samen één,
of één die niet meer samen is?

Ogen hebben veel gezien
op mijn vreemde, verre reis.

Staan we samen eenzaam
op een berg te kijken.

Gedachten te vangen
van passanten
en te wachten op de tijd.

Casper de Jong, mei 2006

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.