MAN MET KRUIWAGEN

Aan de Balkerweg in de gemeente Ommen staat een beeld van een man die zijn kruiwagen uitstort met een stroom van cement. Simpel weergegeven op een ruwe, onafgewerkte manier en passend bij het onderwerp. Het symboliseert het archetype van een hard werkende man en is zo duurzaam gemaakt dat volgens de kunstenaar het eeuwen zal blijven bestaan. Deze specifieke  vormgeving ontstaat door het gebruik van beton. Het is 3.5 meter hoog en het beton (gewapend) is minder makkelijk te hanteren dan klei of was. Beton hard uit en zakt in. Bewerking gebeurt met mallen, bewapening en slijpmachines. Het is een spontane manier van werken, omdat het vormproces niet geheel in de hand te houden is.

Schenking aan de gemeente

‘Man met kruiwagen’ is een cadeau van woningstichting de Veste. Zij schonk dit beeld in 1997 aan de gemeente Ommen als blijk van waardering voor de goede onderlinge verhoudingen. In werkelijkheid heeft de woningstichting een woonwijk mogen bouwen en als dank hiervoor hebben ze het beeld geschonken.  Wat niet op de site van de Gemeente genoemd wordt is dat dit beeld gemaakt is door de Brabantse beeldend  kunstenaar Joris Baudoin. Deze veelzijdige kunstenaar heeft meerdere betonnen beelden en beeldengroepen vervaardigd. Vele beelden van hem zijn te zien in binnen- en buitenland.  

Joris Baudoin niet vermeld

Zijn kunstenaars naam is Joris Beton. De afbeelding geeft de constructie in het gebied weer. Aanleiding was een schooltekening van een bouwwerf van Cornelis Jetses, die hij tijdens het gesprek bij de woningstichting zag hangen. (Cornelis Jetses ; Groningen, 23 juni 1873 – Wassenaar, 9 juni 1955 was een Nederlandse illustrator.  Jetses is vooral bekend geworden om zijn gedetailleerde illustraties in schoolboeken, schoolplaten en historische prenten).

Joris Baudoin

De  Joris Baudoin werkt voornamelijk in beton en terrazzobeton. Hij heeft vele monumentale beelden en beeldengroepen geplaatst in Nederland, onder andere op diverse rotondes. Sinds enige tijd houdt Joris zich ook bezig met het schrijven van een boek. Zijn nieuwe boek ( titel; Museale beelden) verschijnt eind augustus en heeft als kern vraag’; “wat is goede kunst en wat doet kunst met je”. Hiervoor heeft hij tientallen musea in binnen- en buitenland bezocht. Zijn website is https://www.jorisbeton.nl/

close

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.