Kunstwerk  Meander

Jaar: 2006

Locatie: Begraafplaats Welsum Dalfsen

Kunstenaar: Henk Huppelschoten

 Het Kunstwerk weerspiegelt je levenspad

Wanneer je het kunstwerk voor het eerst ziet dan denk je gelijk aan vandalisme. Bijna alle glasplaten hadden iets. Net alsof iemand bewust er een klap had opgegeven. Sterren, breuken, krassen…alles wat bij vandalisme hoort. Uiteindelijk naar rond vragen begreep ik dat dit een weerspiegeling is van iemands levenspad. Het hoort zo! Een pad vol hindernissen. Alleen het begin (Alfa) en het eind (Omega) waren goed te zien.  Het glas bestaat uit verschillende lagen waarin een craquelé en spiegeleffect voorkomen. De bovenkant is echter glad. De glascomposities zijn gevat in een roestvrijstalen frame wat als het einde van een koker uit de aarde lijkt te komen. Maar als je goed oplet is iedere plaat anders.

Het vreemde is alleen dat er 24 frames liggen en het alfabet heeft 26 letters???  Ik dacht van het moet het alfabet zijn vanwege de eerste letter A. En die 24 zijn inclusief alfa en omega.  Helaas is de kunstenaar nergens meer te vinden, om te achterhalen waarom het er 24 zijn en geen 26. (De kunstenaar had van korte duur een galerie’ ’t Grote Glas’ in Dalfsen en het bedrijfje ‘Splinter Natuurlijk Wonen’ . Maar ook blijkbaar de  Galerie Het Grote Glas aan de Welsummerweg 29)  Of staat het los van het alfabet en heeft de kunstenaar om een andere reden voor 24 gekozen??? De betekenis van 24 is een bemoedigende boodschap van de engelen dat je moet blijven lopen op het pad dat je al volgt, omdat dit het juiste pad is. Bovendien symboliseert nummer 24 gezondheid en genezing, veiligheid en comfort, teamwerk, diplomatie en harmonie. Het kan ook de 24 uur voorstellen van een dag.

Volgens wat we weten is dat de kunstenaar zelf zegt dat het kunstwerk niet voor niets Meander heet. Het ontwerp slingert zich in bochten langs de jonge aanplant op het gras. 24 roestvrijstalen frames die elk voorzien zijn van gespiegeld glas zodat o.a. omgeving en lucht zichtbaar zijn.  Het is onze levensweg, met alles wat we tegenkomen, gaandeweg  getekend, gesymboliseerd door de barsten.

De achtergrond van het kunstwerk

De gemeentelijke Kunstcommissie roept in 2006 kunstenaars op uit de gemeente Dalfsen, om een schets te maken voor een kunstwerk welke komt te staan bij de entree van de Welsummer begraafplaats aan de Oosterdalfsersteeg te Dalfsen. Uit de ingezonden ontwerpen zal er één worden geselecteerd.  De reden van deze vraag hiervoor is dat de gemeente Dalfsen indertijd een prijs heeft gewonnen voor de inrichting van de begraafplaats Welsum. (Urnenmuur) Het ging om een bedrag van € 2.500. Dit bedrag is toegevoegd aan de reserve beeldende kunst, omdat werd bepaald dat dit bedrag zou kunnen worden besteed aan kunst. De kunstcommissie adviseerde om het bedrag te verhogen tot een bedrag van € 5.000 en kunstenaars uit de gemeente op te roepen om een schetsontwerp in te dienen voor het realiseren van een passend kunstwerkje. Met een advertentie werden de kunstenaars uitgedaagd.

Er zijn zes kunstenaars geweest, die gereageerd hebben op de oproep. Deze zes mensen hebben in totaal acht ontwerpen ingediend. Deze ontwerpen zijn besproken in de gemeentelijke Kunstcommissie waarbij de commissie unaniem haar voorkeur heeft uitgesproken voor het schetsontwerp “Meander”, uitgevoerd in glazen kubussen. Aan de opdrachtverlening (kunstwerk plus plaatsing) was een bedrag gekoppeld van € 5.000.  De onthulling van het kunstwerk Meander op de begraafplaats Welsum in Dalfsen was op 28 november 2006  en is onder andere door wethouder Diny Laarman gedaan.

 

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.