Pim Palsgraaf (geboren 1979) laat zich inspireren door verval en onregelmatigheden in de stad. De onenigheid tussen natuur en stedelijkheid zijn relevante onderwerpen en perspectieven in het metamodernistische denken. Het werk van Palsgraaf is het resultaat van een steeds verdiepend onderzoek naar de erosie van de binnenstad. Lege ruimtes – oude gangen en plafonds die op instorten staan en waar de natuur het roer overneemt – voeden zijn fascinatie voor dit proces.

Palsgraaf zwerft regelmatig rond en werkt samen met andere kunstenaars in de ruïnes van Industrial Giants, zoals die in bijvoorbeeld voormalig Oost-Duitsland. In 2012 startte hij het If Paradise is Half as Nice (IPIHAN) project, een kunstproject gericht op het maken van kunst in deze verlaten gebouwen. Gedurende een periode van ongeveer een maand neemt IPIHAN een gebouw over, richt woon- en werkruimtes in en maakt kunst wat het gebouw ook te bieden heeft (materialen, ruimte, geschiedenis, de dynamiek van verval). IPIHAN presenteert de resultaten vervolgens in een gratis multimediale tentoonstelling die zich door het hele gebouw uitstrekt.

Betekenis

Volgens de organisatie van IJsselbiënnale past het werk Mycelium perfect bij zijn oeuvre. Bij de oude, verlaten steenfabriek van Fortmond staat een manshoog hert wat overspoeld lijkt te worden door gebouwen; het hert heeft zichtbaar moeite de druk te weerstaan. Pim verbeeldt hiermee het wankele evenwicht tussen mens en natuur, waarbij het hert als metafoor voor de natuur lijkt te bezwijken onder het gewicht van een woekerende stad.

De echte betekenis van Mycelium

Maar de betekenis van het woord Mycelium of de zwamvlok betekent eigenlijk een netwerk van alle draden van een schimmel. De schimmeldraden worden ook wel hyfen genoemd. Meestal zit de zwamvlok onder de grond. Tenzij de blokken/kisten/huizen schimmel moeten voorstellen die als een schimmel het hert overwoekert. Want de bouwwereld gebruikt het ook.Ze kunnen plaatmateriaal of stenen laten groeien in een vorm door deze te vullen met landbouwafval als stro of kaf, gemengd met sporen van paddenstoelen. In niet meer dan vijf dagen zetten de paddenstoelen het organische materiaal om tot een heuse steen. Wanneer Pim dit gedaan zou hebben met zijn kunstwerk dan zou het het meest duurzame kunstwerk zijn geweest…….Nu???

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.