Noli me tangere

Locatie: Grote Markt, Nieuwleusen

Geplaatst: 2008

Nieuwleusen

Het kunstwerk ‘Noli me tangere’ staat op de Grote Markt aan de Burg. Backxlaan. In het masterplan `Herinrichting winkelcentrum Nieuwleusen Zuid’ was in 2006 een bedrag voor de plaatsing van een kunstwerk gereserveerd. In overleg met wethouder Diny Laarman kozen de gemeentelijke Kunstcommissie, (raadsvoorstel 18-12-2007 )een vertegenwoordiging uit ‘de buurt’ en de directeur van Vastbouw, voor dit kunstwerk, dat op 20 december 2008 officieel is onthuld. Luk van Soom legt zijn kunstwerk als volgt uit:  De uitleg is dat Jezus op dat moment voor zijn hemelvaart een verschijning was en uit licht bestond en hij niet aangeraakt kon worden. Het licht kun je niet aanraken maar is wel zichtbaar. Mijn boom is zichtbaar en tastbaar. Zijn licht is enkel zichtbaar.” Het kunstwerk kostte € 120.000 en dit werd door een deel van de plaatselijke bevolking zwaar bekritiseerd. De dekking van deze kosten werd verdeeld over drie partijen. Er is toen voorgesteld om € 40.000 beschikbaar te stellen uit het Fonds Beeldende Kunst.

Voor het project Noli me Tangere van de kunstenaar Luk Van Soom werd al in een vroeg stadium gekozen voor het thermisch verzinken. Zo kon er tijdens het tekenen al rekening gehouden worden met de posities en de afmetingen van de in- en uitloopgaten voor het vloeibare zink.
De afmetingen van de boom werden bepaald door de afmetingen van het verzinkbad. Voor de takken was er geen enkel probleem, de stam daarentegen moest diagonaal het bad in. Gebouwd door Flor Broes, Moker – Boom (B)

Kunstenaar: Luk van Soom

De naam van het kunstwerk betekent “raak Me niet aan” of “houd Me niet vast”, het is de Latijnse versie van de woorden die volgens Johannes 20:17 door Jezus gesproken worden tegen Maria Magdalena, wanneer ze Hem herkent na zijn verrijzenis. Maria Magdalena gaat op de dag van de verrijzenis naar de graftombe van Jezus en treft deze leeg aan. Even later ontmoet ze Jezus, maar ziet hem voor een tuinman aan. Hij maakt zich dan aan haar bekend en zegt: “noli me tangere” (houd me niet vast). Een tweede gelijksoortige kunstwerk en met de zelfde naam staat op de binnenplaats Poëziestraat 360  in Almere en is in 2007 geplaatst, dus eerder dan in Nieuwleusen

Extra

De boom van zink heeft bloeiknoppen met ledlampen die regelmatig van kleur veranderen. Een opvallende noviteit toen het kunstwerk werd gekozen. Het werk van de Belgische kunstenaar Luk van Soom werdt zaterdag 20 december 2008 om 17.00 uur onthuld.  Een stalen 10 meter hoge kunstboom van 2000 kilo. Het is zeker een imposante verschijning op het plein in Nieuwleusen, vooral wanneer het licht en een ander perspectief je de boom  toch verrast.

close

Volg ons op YouTube

Heeft u iets te melden of wilt u ook een film laten maken.

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.