Art Flow Zwolle

Art Flow Zwolle

Art flow Zwolle

ART FLOW ZWOLLE wil laten zien DAT DE ZWOLSE CULTUURSECTOR VEEL TE BIEDEN HEEFT. DE GESELECTEERDE KUNSTENAARS EXPOSEREN HUN WERK BIJ HARCULO/COOLWATER EN OP EEN AANTAL BINNENLOCATIES IN DE ZWOLSE BINNENSTAD.

Op zaterdag 21 mei is Art Flow Zwolle feestelijk geopend door Monique Schuttenbeld, wethouder cultuur en Ralph Keuning, museumdirecteur De Fundatie.  Art Flow Zwolle is een nieuwe expositie van internationale kunstenaars uit Nederland en België én lokale Zwolse kunstenaars. Hun werk is te zien op verschillende locaties in de stad die samen een bijzondere kunstroute vormen. Art Flow Zwolle duurt van 21 mei t/m 4 september 2022.

Aandachtspunt

1. De meeste punten in het project, zoals Harculo, Coolwater zijn eigenlijk de werkplaatsen van Ronald Westerhuis.  Ik ben nu naar een aantal punten geweest en er staat geen enkele herkenbare vlag of ander symbool van art flow, zodat je weet waar je moet zijn. Harculo staat vol met metalen voorwerpen van Westerhuis. Er staat geen informatie bij en welk beeld nu bij het project hoort. Er is niemand. Idem op de andere locatie. De collectie Overijssel is al helemaal onmogelijk te vinden. De locatie is het Historisch Centrum Overijssel. Via de hoofdingang kun je wat vinden. Er is wat betreft de route in de stad geen route uitgezet. Je moet zelf met je Iphone of iets anders het intikken om het te vinden. Met andere woorden als kunstenaar zou ik mij zorgen maken over de pr van deze organisatie.

2, Veel kunstwerken zijn oude kunstwerken van de kunstenaars. Dus wanneer je de kunstenaar kent dat kom je niet voor een verrassing te staan. Er zijn werken die al in 2005 zijn gepresenteerd aan de pers en het publiek. Dus wat nu dit project van 155.000 euro zo speciaal maakt??

Conclusie

Voor een stad als Zwolle is dit een aanfluiting qua kwaliteit, originaliteit, presentatie en informatie. ( een pdf downloaden is alles) Ik zou als kunstenaar  hier niet aan mee willen doen.

 

 Plattegrond downloaden

Internationale kunstenaars zijn:

AGNES DUIJVES,  ALEXANDRA LEYRE MEIN, ARNE QUINZE, CAROLINE COOLEN,  DR. GINDI , EUDALD DE JUANA,  ELS DIETVORST, JASON MYERS, KOEN VAN MECHELEN,  LUC DELEU,  MAEN FLORIN,  NICOLAS LAVARENNE,  PHILIP AGUIRRE Y , TEGUI,  RIA PACQUÉE, RONALD A. WESTERHUIS, STEFAAN VAN BIESEN,  STIEF DESMET, YVES VELTER

Kunstenaar : Maen Florin

Kunstwerk “The Performer”

Kunstenaar : Eudald de Juana

Kunstwerk “Aire”

Kunstenaar: Caroline Coolen

Kunstwerk:  “Choufleur”

Kunstenaar : Arne Quinze

Kunstwerk “Lupine”

Kunstenaar: Yves Velter

kunstwerk: ” Former enemy, beste friend-woman”

Waterschapsbanken

Waterschapsbanken

Waterschapsbanken project Overijssel

Ontstaan

Op 20 juli 2005 is deze eerste Waterschapsbank in de gemeente Ommen onthuld. Het is de eerste van een serie van zeven waterschapsbanken. De banken zijn door verschillende kunstenaars gemaakt voor verschillende locaties langs de Vecht.  In een serie van 7 hebben 7 jonge kunstenaars ieder een  ‘bank’ geplaatst langs de Vecht en Regge. Het KCO (Kunst en Cultuur Overijssel) heeft als adviseur opgetreden voor de waterschappen en een project ontwikkeld waarin deze zeven jonge kunstenaars uitgenodigd zijn om een waterschapsbank te ontwerpen. Dit heeft geleid tot zeven unieke banken. De banken zijn zo geplaatst dat je vanaf de banken kunt genieten van de rivier en het prachtige rivierenlandschap.  De opdracht was om in het ontwerp Bentheimer zandsteen te verwerken omdat deze steensoort van 1450 tot 1850, voornamelijk vanuit Bad Bentheim, over de Vecht vervoerd is. Bentheimer zandsteen werd vooral gebruikt bij de bouw van kerken en grote gebouwen (o.a. het Koninklijk Paleis op de Dam).

Reden van dit Project  is Overname van beheer

De aanleiding voor dit kunstproject is de overname van het beheer van de rivier de Vecht. Het beheer ging over van het Rijk naar de Waterschappen Groot Salland en Velt en Vecht. De banken heten waterschapsbanken, omdat de waterschappen dit project subsidiëren.

Het jaar 2005 stond ook in het teken van het Jaar van het water,  en  het wordt ook het Jaar van de Vecht genoemd.  Het beheer wilde dit feit onder de aandacht brengen bij de inwoners van het gebied, en heeft daarom  met de waterschappen Groot Salland en Regge en Dinkel dit project opgezet.  Een reden van deze locaties is om ook de kunstwerken op locaties te zetten langs de vecht en Regge die bijvoorbeeld een fietsroute of bijvoorbeeld een druk bewandelde Pieterpadroute kruiste.  Bij elke bank is daarom een informatiebord geplaatst met informatie over het project en de kunstenaar.

De reden waarom deze kunstenaars zijn gekozen door St.Kunst en Cultuur Overijssel uit Zwolle (1994-2012) en op verzoek van hen voor de waterschappen dit project wilde uitvoeren, blijft een beetje onduidelijk. Stichting Kunst & Cultuur Overijssel is namelijk in 2012 failliet gegaan en is er veel informatie verloren of pas na 30 jaar in te zien. De kunstenaars zelf geven aan dat ze allemaal beginnende kunstenaar waren in die tijd en graag publiciteit wilde hebben. Er was geen financiële reden, want sommige waren het geld voornamelijk kwijt aan materiaal en plaatsing.

Kosten

De afspraak op 5 oktober was : de zes banken kosten 7500, – euro per stuk. De totale kosten bedragen 57.500,- De kunstenaars zijn zelf verantwoordelijk voor het maken en het plaatsen van de waterschapsbank. Na het plaatsen wordt de bank eigendom van het waterschap en zullen wij voor het onderhoud zorgen (verantwoordelijkheid)

Een waterschapsbank is niet meer te zien. ( bij Junne)

Nieuwe waterschapsbanken.

Er blijken nu ook nieuwe banken langs andere rivieren in Overijssel te staan. We laten het u weten

 ‘VECHTSIEL’

Kees Hoogendam
2005

Nehellenia

Karin Gerfen
2005

De Kubussen

Sjef Meijman
2005

 2 Tronen

Jacomijn Schellevis
2005

De Handrik

Miquel Peres dos Santos
2005

Zilvergrijs

Janneke Drulman
2005

 

Kunstwegen

Kunstwegen

Kunstwegen

De Vecht volgen …
… de rivier leidt fietsers, wandelaars en autotoeristen over meer dan 180 km door het Vechtdal tussen Ohne, Nordhorn en Zwolle. Ondertussen zijn er meer dan 80 beeldhouwprojecten van meer dan 40 jaar  te zien.

Zandsteen en grote foto’s, wand- en ijzersculpturen, landschapsprojecten en uitgebreide installaties bieden een spannende kijk in de geschiedenis van de regionale cultuur en het landschap, met kunst als rode draad. Geleid door het water beweegt de reiziger zich door een afwisselend en boeiend landschap met heide, heide en bosgebieden, langs lange grachten, brede weilanden en romantische stadjes. Het is een reis naar de getuigen uit het verleden, die vertellen van wilde veldtochten en het weinige geluk van het veroveren van de heide, van grenslijnen en gewaagde smokkelaars, van molenaars, veerlieden en religieuze vaders, maar ook van vlucht, dood en het zoeken naar een nieuwe thuisland.  Hieronder vind u deze tocht weergegeven aan de hand van video. Het duurt even om alles te plaatsen. 

 

Video

Overzicht

De Zwevende steen

Bas Maters 
Dalfsen 2000

De Wulp 

René van Zuuk
Ommen  2000

Zieleschepen 
Cornelius Rogge
Zwolle  2010

Geo metrie

Paul de kort
Hardenberg 2013

Adam / Call me

Auguste Rodin / Arnoud Holleman
Zwolle 1965

Vier windsculpturen

Alwie Oude Aarninkhof
Ommen 1989

Taxonomy applied #2

Joseph Kosuth
Ommen 1992

Zieleschepen 2

Cornelius Roggen
Sluis Kessel 2018

Hello Sailer

Jeroen Doorenweerd
Ane 2011

Ronne van den Hurk

Ronne van den Hurk

Ronne van den Hurk

Ronne van den Hurk

Realistic painter

Yas in 2019 ben ik begonnen met schilderen. Maar als ik terugkijk ben ik wel altijd al creatief geweest. Als kleuter leerde ik al borduren op kaarten, en later op doek. Ook breien en haken kreeg ik met de paplepel ingegoten. Op m’n verlanglijstje voor Sinterklaas stond wat ik wilde hebben: “Een naaimachine en verder niks.” Al vroeg wist ik blijkbaar dat je zonder goed materiaal niet veel bereikt. De naaimachine kwam er, maar binnen no time zat ik achter de naaimachine van mijn moeder. Ze leerde me patronen lezen, waardoor ik ook oude kleding kon omtoveren tot wonderlijke nieuwe ontwerpen. Het tekenen leerde ik spelenderwijs van mijn vader, die als specialisatie het reclametekenen had. Ik leerde de wonderlijke wereld der letters, met of zonder schreef, onderkasten en kapitalen.

Een overzicht van mijn werk

Video gemaakt door Kunstoverijssel tv

Kunst om Dalfsen

Kunst om Dalfsen

Kunst om Dalfsen

In 2006 is de Stichting -kunst om dalfsen- gestart met het organiseren van activiteiten rondom Kunst en Cultuur in de Gemeente Dalfsen en omgeving om deze te bevorderen bij een groot publiek, plaatselijke bevolking en toeristen. Het was een zeer succesvol seizoen waarbij vooral het contact tussen de geïnteresseerde bezoeker en de maker aansprak. 

Heeft u vragen of zoekt u contact met het bestuur? 

Stuur dan een mailtje naar: info@kunstomdalfsen.nl.

U vindt hier een impressie van het evenement van 2021 die wij gemaakt hebben.

Uitgangspunt van deze video was om in het kort heel veel kunstenaars te laten vertellen waarom ze meedoen. Geen oeverloze gesprekken, maar veel korte antwoorden. Daarnaast een video om verschillen van een specifiek onderwerp te laten zien.