Waterschapsbanken project Overijssel
Ontstaan
Op 20 juli 2005 is deze eerste Waterschapsbank in de gemeente Ommen onthuld. Het is de eerste van een serie van zeven waterschapsbanken. De banken zijn door verschillende kunstenaars gemaakt voor verschillende locaties langs de Vecht. In een serie van 7 hebben 7 jonge kunstenaars ieder een ‘bank’ geplaatst langs de Vecht en Regge. Het KCO (Kunst en Cultuur Overijssel) heeft als adviseur opgetreden voor de waterschappen en een project ontwikkeld waarin deze zeven jonge kunstenaars uitgenodigd zijn om een waterschapsbank te ontwerpen. Dit heeft geleid tot zeven unieke banken. De banken zijn zo geplaatst dat je vanaf de banken kunt genieten van de rivier en het prachtige rivierenlandschap. De opdracht was om in het ontwerp Bentheimer zandsteen te verwerken omdat deze steensoort van 1450 tot 1850, voornamelijk vanuit Bad Bentheim, over de Vecht vervoerd is. Bentheimer zandsteen werd vooral gebruikt bij de bouw van kerken en grote gebouwen (o.a. het Koninklijk Paleis op de Dam).
Reden van dit Project is Overname van beheer
De aanleiding voor dit kunstproject is de overname van het beheer van de rivier de Vecht. Het beheer ging over van het Rijk naar de Waterschappen Groot Salland en Velt en Vecht. De banken heten waterschapsbanken, omdat de waterschappen dit project subsidiëren.
Het jaar 2005 stond ook in het teken van het Jaar van het water, en het wordt ook het Jaar van de Vecht genoemd. Het beheer wilde dit feit onder de aandacht brengen bij de inwoners van het gebied, en heeft daarom met de waterschappen Groot Salland en Regge en Dinkel dit project opgezet. Een reden van deze locaties is om ook de kunstwerken op locaties te zetten langs de vecht en Regge die bijvoorbeeld een fietsroute of bijvoorbeeld een druk bewandelde Pieterpadroute kruiste. Bij elke bank is daarom een informatiebord geplaatst met informatie over het project en de kunstenaar.
De reden waarom deze kunstenaars zijn gekozen door St.Kunst en Cultuur Overijssel uit Zwolle (1994-2012) en op verzoek van hen voor de waterschappen dit project wilde uitvoeren, blijft een beetje onduidelijk. Stichting Kunst & Cultuur Overijssel is namelijk in 2012 failliet gegaan en is er veel informatie verloren of pas na 30 jaar in te zien. De kunstenaars zelf geven aan dat ze allemaal beginnende kunstenaar waren in die tijd en graag publiciteit wilde hebben. Er was geen financiële reden, want sommige waren het geld voornamelijk kwijt aan materiaal en plaatsing.
Kosten
De afspraak op 5 oktober was : de zes banken kosten 7500, – euro per stuk. De totale kosten bedragen 57.500,- De kunstenaars zijn zelf verantwoordelijk voor het maken en het plaatsen van de waterschapsbank. Na het plaatsen wordt de bank eigendom van het waterschap en zullen wij voor het onderhoud zorgen (verantwoordelijkheid)
Een waterschapsbank is niet meer te zien. ( bij Junne)
Nieuwe waterschapsbanken.
Er blijken nu ook nieuwe banken langs andere rivieren in Overijssel te staan. We laten het u weten