Lemelerveld
In het hart van Lemelerveld, op het Kroonplein, staat sinds 2020 een groot bronzen kunstwerk: Romeo en Julia. Het heeft er niet altijd gestaan. Eerst stond het aan de andere kant van de Ellenbroeksbrug. Hier is het op 4 oktober 1996 van ruim drie meter hoog, onthuld door de burgemeesters van Dalfsen en Ommen.
Het stond toen op een eivormig rotsblok waaruit 21 waterstralen spoten. Door de renovatie van de brug en het Kroonplein is in 2016 in overleg met de gemeente en de kunstenaar voor een nieuwe plek gekozen. Maar Luk van Soom, nam de beeldhouwer Hib Anninga uit Zwolle mee, om te kijken wat mogelijk was. De kunstenaar heeft in opdracht van de gemeente uiteindelijk een extra sokkel gemaakt. Deze is gemaakt in de kleur aquablauw, de kleur van de zee. Hoewel het geen fontein functie meer heeft. De vraag is allen waarom Hib Anninga, eigenaar van het Beeldenpark Landgoed Anningahof hierbij moest zijn. De verassing is compleet wanneer je merkt dat een bijna identieke kopie van Romeo en Julia sinds 2006 ook bij hem in de tuin staat, of stond?
Wat is het echte verhaal achter Romeo en Julia
- Dit Kunstwerk is volgens zeggen en schrijven uit meerdere media in 1996 door Luk van Soom, geplaatst. Het beeld is drie meter hoog en gemaakt van brons. In de bronzen sokkel zitten waterspuiters. Maar volgens de gegevens van Luk van Soom zelf (www.lukvansoom.com/werk-detail/romeo-julia.html ) is dit 1998 geweest. Aan de andere kant heeft Luk van Soom er nog een gemaakt en dat is in 1998, en heeft hij de datum verwisseld.
- Het beeld is namelijk niet uniek. Er staat er ook een in Rivierenhof, Deurne België, en is dus het verhaal dat Luk van Soom het kunstwerk voor Lemelerveld ontworpen heeft en hiervoor zich verdiept heeft in de geschiedenis van Lemelerveld, misschien wel wat geromaniseerd. Hij heeft misschien contact gezocht met inwoners (de werkgroep) en hij heeft rondgekeken in het dorp. Met deze gegevens is hij aan het werk gegaan. Daarnaast was er dus ook een in de beeldentuin van Hib Anninga. Volgens de foto stond het al in 2006. Zie foto van website.
- Het verhaal is duidelijk geromaniseerd. De werkelijkheid is dat de Gemeente Dalfsen een prijsvraag uitschreef voor het ontwerpen van een fontein op het nieuwe Kroonplein. De opdracht bestond uit een fonteinontwerp dat beide delen van het plein zou herenigen. Er waren 4 “kunstenaars” die meededen. Zo was er ook een Nederlandse architect René van Zuuk hierbij betrokken. Hij heeft de bekende “Wulp”uit Ommen voor Lemelerveld ontworpen. In eerste instantie zou de wulp hier komen, maar door de werkgroep Lemelerveld na(ar) 2000 is op basis van “verkeersveiligheid” hiervoor niet gekozen. Dus Romeo en Julia is een tweede keus geweest. En nu staat er een beeld op een fontein die niet werkt en symboliseert de blauwe steen het water dat eruit had moeten komen. En de reden waarom het niet werkt is omdat de omliggende bedrijven bang waren dat het fontein wildplassers zou uitnodigen.